Mobbekonferanse! Snakk om mobbing!

I går var jeg på en konferanse om mobbing. Det var Blå Kors som var vært og mye tok utgangspunkt i deres chat tjeneste. Blå Kors har en egen chat tjeneste for barn/ungdom mellom 9-19 år, den finnes på snakkommobbing.no , link finner dere HER.

Mobbing er jo et evigvarende tema og et stort fokus område i skolen, også andre steder, men jeg tenker mest skole i og med at det er der jeg jobber. Det som mange synes er rart er at selv om det er så mye fokus på mobbing og man vet så mye mer i dag enn for 25 år siden om mobbing så blir det ikke mindre, MEN det blir heller ikke mer. Tallene står for det meste på stedet hvil. Fokuset i media er at mobbetallene ikke synker og dette er jo noe som selger. En av foreleserne sa at ut i fra hvordan samfunnet endrer seg så burde kanskje mobbetall øke. Siden det ikke gjør det, men står på stedet hvil, så er det kanskje fordi den økte kunnskapen og at det jobber mange dyktige folk i skolen klarer og holde det i sjakk Det er selvfølgelig mange som sliter o skolen, men mange av dem som jobber der er flinke voksne som ser barna og som jobber hver dag for å finne løsninger. 

 

 

Å rette årsaken til at noen mobber og noen mobbes kan heller ikke rettes mot enkelt personer, det er mer sammensatt som det. Det er noe med miljøet og dynamikken i storsamfunnet og skolesamfunnet. Skolekulturen blant de ansatte innvirker på barna. Har man da voksne som ikke tør å stå i en mobbesak så sier man at dette er helt ok. Har man ansatte som tør å si ifra, tør å melde inn saker, tør å stå i det (for barns beste), så får man også holdninger deretter hos elevene. Når elevene ser at dette blir det tatt tak i så er terskelen høyere for å mobbe. 

Vi fikk se noen klipp av mobbe offer som fortelt om hvordan de hadde blitt mobbet og hva det gjorde med dem. Det er utrolig vondt å se slike klipp, men det er viktig at de vises. Utrolig sterkt og flott av disse ungdommene som tør å fortelle om livet deres og være så ærlige, de betyr en hel del og er en stor bidragsyter til kampanjen mot mobbing. Å snakke om mobbing synlig gjør den.

Tall fra Blå Kors sin chat i 2017:

– 5882 henvendelser i 2017

– 74 % jenter, 24 % gutter, 2% annet bruker chat-tjeneste

– Flest brkere mellom 13-15 år

– 94% av mobbingen er skolerelatert

– 44% har ikke fortalt om mobbingen til noen voksne

– 36% er mobbet i 1-3 år
  21% i 1-11 mnd
  18% i 4-6 år
  13% i 7-9 år

Det mest traumatiske for de som blir mobbet er at ingen bryr seg. Mobbing er et samfunnsproblem. Det foregår over alt i samfunnet. Ingen kan lukke øynene eller snu seg bort, ALLE har et ansvar. Det er ikke noe som heter at han/hun er så sart, litt må de jo tåle… Det er ikke noe som heter at de er jo gutter så litt knuffing må de tåle….Når noen sier at nok er nok så er det nok, når noen sier stopp så er det stopp. Spør den du ser blir utsatt for noe som kan ligne på erting/mobbing om det går greit eller om de synes det er ubehagelig å bli behandlet slik. Ungdommene sier at de har mer troa på at skolen kan hjelpe, men noen sier også at de skjer ikke noe selv om de sier i fra. 

44% sier ikke noe om mobbing til voksne, hvorfor gjør de ikke det? Her er noen av punktene som kom frem i undersøkelsen.

– Beskytter foreldrene

– Har ikke tro på at foreldre kan hjelpe

– “Lever i to forskjellige verdner”, foreldre kan ikke forstå hvilken hverdag ungdom har

– Redd for reaksjoner

– Vil ikke at foreldre skal synes synd på dem

Så min utfordring er å være så åpen med deres barn om at uansett hva som skjer med dem, eller andre i deres omgangskrets, så kan de komme til dere, dere må også vise dette i hverdagen og dere må jevnlig ha gode samtaler med dem. Jeg vet at ikke alle foreldre er slik, jeg vet at ikke alle foreldre er like tolerante ovenfor det de ikke kjenner, jeg vet at foreldre har holdninger som ikke samsvarer med å være et godt medmenneske… men tenk på barna deres!

 

Steinar
XXX

9 kommentarer
  1. Kjempebra og viktig innlegg!
   Man får aldri satt nok fokus på temaet mobbing. Jeg jobbet mange år som førskolelærer før jeg gikk over til å jobbe i skolen. Til og med i barnehager bra barnehageunger foregikk det mobbing, men der kalles det ikke mobbing. Man kunne høre unger som sa stygge ting til andre unger. Vi slo selvsagt ned på det. Det bør også fokuseres mer på mobbing i barnehagen, og ikke være redd for at det er mobbing der også.
   På skolen hvor jeg jobbet i flere år hadde vi strenge regler hva vi ansatte skulle gjøre om det foregikk mobbing! Vi hadde plikt til å gi beskjed til rektor. Hvis vi ikke gjorde det, og det foregikk mobbing var det en klar regel om at skolens ledelse kunne sparke oss! Det var klare regler for elevene også. Hvis elever ble tatt for å mobbe andre elever ble barnevern koblet direkte inn, samt foreldrene politianmeldt. Eleven ble utvist fra skolen, og måtte begynne på en annen skole!
   Ønsker deg en kjempefin torsdag 🙂
   Purr, purr, fra Toril og kattene

  2. Toril sin hverdag med musikken: Høres ut som klare regler som det er lett å forstå.
   Ja mobbing foregår også i barnehagen, vi jobber nå etter et prinsipp som heter “tidlig innsats”. Det er fokus på å fange opp blant annet mobbing i barnehagen, forskning vises at det er som oftest der det begynner.
   Et viktig tema er det, hele tiden, hver dag! 🙂

  3. Kjempefint at dette snakkes om. Jeg ble selv mobbet når jeg gikk på skolen 35 år siden. I ettertid så føler jeg at skolen ikke hadde rutiner eller kunnskap til å ta tak i dette. Håper og tror at noe har skjedd på disse årene.

  4. Skogens Sønn: Det må snakkes om og det må få et ansikt. Det bør få konsekvenser for de som ikke gjør noe når de ser at mobbing pågår. Nå spør jeg kanskje litt privat og du må ikke svare, men kan mobbingen du opplevde ha noe å si for hvor du er i dag?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg