Tenk på hunden i jula, julemat kan være farlig for hunder!

Denne lista har jeg kopiert fra hundehelse.no og tenkte jeg ville dele med dere. Det er så utrolig viktig å tenke på hva hundene får i seg og i jula er det mange selskaper og besøk som kan resultere i mange “smakebiter” for hunden. Noe av smakebitene kan være direkte skadelig for hunden din.

Rosiner og druer
Druer og rosiner kan gi nyresvikt hos hund. En liten eske med Sun Maid rosiner er potensielt dødelig for hunder opptil minst 15 kg. Første symptom på forgiftning er oppkast. Uten behandling vil hunden bli raskt dårligere med diaré, nedsatt matlyst, magesmerter og bevisstløshet.

Nøtter
Ikke gi nøtter til hunden din. Selv om nøtter sjelden gir alvorlig forgiftning, kan det føre til at hunden blir kvalm og utilpass. Macadamianøtter er verst, men også andre nøtter som f.eks. mandler kan gi reaksjoner hos hund. Lett forgitning forventes hos hunder som har spist minst én macadamianøtt per kilo kroppsvekt. I tillegg finnes det flere eksempler på hunder som har svelget nøtter hele med skall som har blitt sittende fast i fordøyelseskanalen. Kroppen greier ikke å bryte ned det harde nøtteskallet og i noen tilfeller må man operere ut nøtten.

Sjokolade
Sjokolade inneholder stoffet teobromin som er giftig for hunder. Jo høyere innhold av kakao jo mer teobromin inneholder sjokoladen. Mørk sjokolade er derfor farligere enn melkesjokolade. De første tegnene på forgiftning er oppkast, uro, skjelvninger og rask pust. Senere kan hunden få diaré, drikke unormalt mye, skjelve og få høy hjertefrekvens. Ved alvorlig forgiftning kan hunden få feber, unormal hjertefrekvens, høyt blodtrykk og krampe.

Løk og hvitløk
Løk og hvitløk inneholder stoffet tiosulfat som kan gi alvorlig forgiftning hos hund. Stoffet skader de røde blodcellene slik at hunden får blodmangel. Japanske hunderaser som akita og shiba er mer sensitive. Symptomer sees 12 timer til 5 dager etter inntak. Hunden får nedsatt allmenntilstand, kan få oppkast, diaré, magesmerter, sikle, virke sløv, mm.

Gjær og gjærdeig
Gjær frigjør alkohol og gass i magesekken slik at hunden kan få alkoholforgiftning. Gassen øker også risikoen for utvidelse av magesekken, magedreining og tarmslyng.

Salt
Inntak over 1,7 gram salt per kilo kroppsvekt kan gi forgiftning. De første symptomene kommer som regel innen tre timer. Hunden får oppkast, diaré og magesmerter. Saltforgiftning kan føre til skader på nerver og blodkar. Symptomer som uro, skjelvninger, ustøhet, mm. kan opptre. Pass på at hunden ikke får tak i uutvannet pinnekjøtt, klippfisk eller annen salt mat.

Fett
I julen spiser vi mye fet mat som f.eks. ribbe. Dersom hunder overspiser fett kan de få betennelse i bukspyttkjertelen. Symptomer er oppkast, buksmerter, nedsatt allmenntilstand og matlyst.

De to siste tingene er ikke bare mat relatert, men veldig vanlig i alle hjem i juletiden. Dette bør dere tenke over og gjøre vurderinger om det bør være på en slik plass at hunden kan få tak i det. Det viktigste er nok å tenke over plassering med valp i huset. De er som små barn flest, alt skal smakes på.

Juleblomster
Flere av plantene og blomstene vi pynter til jul med er giftige for hunder. Eksempler er kristtorn, svibel, julerose, amaryllis, azalea, og saint paulia.

Fremmedlegemer
Hunder kan svelge mat eller gjenstander som ikke er fordøyelige og kan bli sittende i fordøyelseskanalen. Eksempler er knokler, nøtter, granbar, korker, julepynt, gavebånd, aluminiumfolie, plastemballasje, små leker, mm.

  1. Disse tingene kan ikke gjentas for mange ganger. Det er veldig mange som ikk er klar over hvor farlig en del matvarer er. Jeg leste forleden at bare to druer er nok til å gi alvorlig magesykdom hos en miniatyrhund.
   Nå har jeg sittet her og lest blogg og gumlet på nøtte-frukblanding som også inneholdt rosiner, og hunden jeg passer for noen i dag, så langt etter det jeg stappet i munnen. Men jeg VET hva som er farlig for dyret og passer også godt på at jeg ikke mister noe på gulvet. Dyret fikk en liten hundekjeks istedet. 🙂

  2. Jodle: Enig med deg at dette kan ikke sies for ofte. Noen ting kan gjentas og gjentas fordi det er så utrolig viktig. Der kan handle om liv og død.
   Takk for kommentar 🙂

  3. Så flott påminning! 🙂
   Et år fikk jeg en sjokoladeplate sammen med en bok i julegave. Posen sto på gulvet og min vakre fikk tak i den. Jeg tørket oppkast med glede og med en bøtte til evt eget bruk ved min side. Alternativene var jo ikke på noen måte ønskelig! Og så har jeg lært å sette julegavene jeg får utenfor matvraket mitt sin rekkevidde. 😀

  4. Så flott å se at noen liker å informere hva dyr tåler. Faktisk fikk jeg vite at katter er allergisk mot melk. Ble helt paff, fordi det er så mange som gir katten melk. Men de er tydeligvis allergisk mot det.
   Hunden vår får ikke ribbe til jul, men finnes mye hundegodt man kan gi. Også skjønner ikke de hva jula betyr, uten om alle de duftene 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg