SFO – oppbevaring eller læringsarena (del 2)

Om du jobber i SFO har du kanskje hørt kommentarer som denne: «det kan vel ikke være så vanskelig å passe på barn som bare perler?»

»Bare perler» er også et utsagn som ofte brukes. Kan det være så vanskelig liksom, lettvint måte til og få barna opptatt med noe så de ansatte får litt «fri». 

Fri du liksom. Hos oss er det hvertfall ikke mye fritid for de voksne. For perling krever også at vi voksne er til stede. Perling er en fin aktivitet som ikke behøver å vare så lenge og noe de aller fleste kan være med på. Hvilken misjon har perlingen? For meg er perling dette:

1. Det er en fin øvelse på å skape noe som kan være av fri fantasi eller etter ferdig mønster. Perlers det etter fri fantasi øves kreativiteten, den er også viktig for sener å se løsninger og gjennomføre løsninger. Perles det etter mønster kreves det konsentrasjon og at man klarer å følge oppgitt mønster, telle og plassere riktig og etter gitte farger.

2. Finmotorikken øves. Pinsett grepet og øye hånd koordinasjonen. Dette er viktige egenskaper for skriving og gripeevne

3. Den gode samtalen. Mange barn åpner seg mer når de kan holde på med noe. Å snakke med voksne og ha øyekontakt kan være utfordrende for noen barn. Da kan perlingen gjøre dette lettere. Mange samtaler med barn som ellers forteller lite skjer i disse situasjonene. Her kan også de krevende samtalene finne sted, der barn forteller om ting de synes er vondt og utfordrende. Der små historier kan være mer enn det de høres ut som.

Så ikke undervurder perlingens egenskap og egenverdi. Når vi voksne sitter å ser på barna perle er det for å være i nærheten om noen vil prate. Vi begynner også samtaler som angår hverdagen deres og lærer mye om tankene deres. Vi er med å anerkjenner det de skaper og heier de frem i prosessen. Vi lærer dem å komme med positive tilbakemeldinger til det medelever skaper. 

At «Hansemann» har klart å perle en hel firkant kan være en seier for han, som vanligvis ikke mestrer å sitte stille over tid. Han som skjelden fullfører noe og han som ofte får lite respons fra medelever. Denne firkanten er et bevis på at han klarte å fullføre, han klarte å skape noe fint på egenhånd OG han fikk skryt av medelever. 

Perling er fantastisk <3

#perler #sfo #skole #skape #barn #fantasi #positivitet #samtaler #elev

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg