hits

Blogging mot mobbing - hva er mobbing?

Mobbing er noe av det verste et menneske kan bli utsatt for. Det er en krenkelse som setter dype sår i sjela, noen klarer ikke leve med disse sårene og noen lever livet ut med sår som ikke gror. Uansett størrelse på mobbe såret er det mennesker som skal gå å føle på et "hat" rettet mor seg og sin personlighet, dette er IKKE greit. 

Hvorfor mobber folk? Voksne mennesker mobber av ondskap, de vet hva det vil si å mobbe noen, men barn gjør det for å få en form for belønning. Som ansatt i skolen er jeg utrolig opptatt av mobbing blant barn, og sikre at de jeg har ansvar for skal føle seg trygge og vite at jeg som voksen tar ansvar.

Mobbing er negative handlinger fra en eller flere mot èn, over tid eller mer enn en gang. Mobbing kjennetegnes også av et ubalansert maktforhold. Psykisk og fysisk mobbing skader, stort.

Utestenging er kanskje den vanligste formen for mobbing og den starter allerede i barnehegen, med 5 åringene. Denne handlingen krever en ganske god hjernekapasitet. Fra 5-års alderen er hjernen godt nok utviklet for å utføre denne typen handlinger. Barnet vet ikke hva den gjør men det skjønner at det gir en form for belønning, i disse tilfellene gir det vennskap. De utestenger for å verne om sin lekevenn og for ikke å miste den. De velger ut hvem de vil dele lekene sine med og hvem de vil ha rundt seg, det kan bli en maktkamp mellom to stykk som ønsker den samme lekevenenn. Får denne trekanten lov til og videreutvikle sine handlinger kan det føre til mer fysiske handlinger, som slag og spark. Når to stykker viser denne adferden ovenfor samme barn over tid er det mobbing.

Se etter denne handlingen hjemme også, slik at du som forelder kan gå inn tidlig og lære barn å samhandle, i stede for utestenge.

Skap gode lekesituasjoner og vær til stede!

#mobbing #nei #venn #oppvekst #barn #voksne #jobb #skole

Følge meg gjerne på INSTAGRAM eller på FACEBOOK :)

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

baresteinar

baresteinar

41, Kristiansand

Mann i 40 årene, samboer med Christopher. Bor på landet sammen med hester, katter, hunder, høner, kaniner og allverdens småkryp, fritt for glamor og paljetter. Vokst opp i Kristiansand og bor nå i Finsland. Utdannet førskolelærer og jobber som SFO-leder.

Kategorier

Arkiv